top of page
2023_logobord_edited.jpg

Maritieme Campus

​

Werkendam Maritime Industries (WMI) heeft sinds begin 2023 een eigen campus, midden in de haven van Werkendam. Onderwijsinstellingen en bedrijfsleven werken er samen om studenten en personeel op te leiden en aan het cluster te binden. 

​

De campus kent vijf pijlers:

  1. Techniekpromotie: voor meer instroom in technische opleidingen

  2. Leven lang ontwikkelen: om- en bijscholing om personeel duurzaam inzetbaar te maken    

  3. Opleiden jonge mensen: voor betere aansluiting van technisch onderwijs op de behoeften van de arbeidsmarkt

  4. Activering naar werk: zodat er minder vacatures openstaan en er minder mensen zonder werk zitten

  5. Onderzoek & innovatie: voor een slimme, vooroplopende en aantrekkelijke businessregio.

​

In eerste instantie is de campus een pilot van twee jaar, opgezet en gefinancierd door de ondernemers uit het cluster. We werken toe naar een grotere campus voor de lange termijn, met onder meer een praktijklokaal.  Daarvoor is eerst een haalbaarheidsstudie nodig, die met de pilot van start is gegaan. We onderzoeken de mogelijkheden voor structurele financiering en manieren om het onderwijs blijvend aan ons te binden. 

​

De maritieme campus krijgt daarbij support van de Regio West-Brabant, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Altena. Altena beschouwt het maritieme cluster als een belangrijk speerpunt voor de regionale economie en heeft de maritieme campus opgenomen als ambitie in het bestuursakkoord. De gemeente ziet mogelijkheden om de campus te koppelen aan gemeentelijke doelen op het gebied van de arbeidsmarkt. Altena investeert in menskracht en de haalbaarheidsstudie en onderzoekt de mogelijkheden voor toekomstige huisvesting van de campus. Daarnaast wordt de pilot en het haalbaarheidsonderzoek ondersteund door Regio West-Brabant met een subsidie vanuit het Onderzoek & Ontwikkelfonds.

​

Meer weten?  Neem contact op met programmamanager Karin Struijk, kstruijk@werkendammaritimeindustries.nl

​

Techniekpromotie

Elk jaar komen er in Nederland tienduizenden banen in de techniek bij en de vraag neemt alleen maar toe. Ook in Werkendam zijn er veel banen in de techniek. Daarom zetten de Werkendamse bedrijven zich samen met de gemeente in om de jeugd, de toekomstige medewerkers, zo vroeg mogelijk voor techniek te interesseren.​

We doen dit op een speelse, leerzame manier. We organiseren voor leerlingen van de basisscholen en middelbare scholen regelmatig diverse activiteiten:

  1. WERK-safari's

  2. Workshop Elektrotechniek

  3. Botenbouwwedstrijd

  4. Workshop Waterbouw

  5. Workshop Robotjes Programmeren

Anker 1
png

WERK-safari's

Bij een WERK-safari brengen leerlingen een bezoek aan een maritiem bedrijf in Werkendam. Ze krijgen eerst een korte presentatie over het bedrijf, gevolgd door een rondleiding. Tijdens deze rondleiding zien ze hoe producten en processen in de praktijk tot stand komen. Ook maken ze kennis met vakmensen die enthousiast vertellen over hun beroep en graag brandende vragen beantwoorden.

Een WERK-safari duurt ongeveer 1,5 uur en is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool, en voor middelbare scholieren.

Anker 2
png (1).png

Workshop Elektrotechniek

Tijdens deze workshop maken leerlingen onder begeleiding van een medewerker van Werkina op de campus hun eigen zenuwspel. De begeleider is speciaal getraind door een docent van het STO GOAL-programma, zodat de uitleg en begeleiding goed aansluiten bij het niveau van de leerlingen. Terwijl ze bezig zijn met het bouwen van het spel, leren de kinderen op een leuke en praktische manier over techniek, elektronica en nauwkeurig werken.

De workshop duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur en is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8.

Anker 3

Botenbouwwedstrijd

In aanloop naar de Havendagen organiseerde WMI, in samenwerking met het Gilde Vakcollege Techniek en de gemeente Altena, een spannende botenbouwwedstrijd voor basisscholen uit Werkendam en omliggende dorpen. Leerlingen kregen enkele weken de tijd om een eigen bootje van circa 35 cm te bouwen.

Tijdens de finale, gehouden op de Havendag, namen de verschillende schoolteams het tegen elkaar op in een spannende race. Het Gilde stelde professionele lesbrieven en gereedschapskisten beschikbaar, terwijl de gemeente zorgde voor materialen en prijzen.

Anker 4
png (2).png

Workshop Waterbouw

In deze interactieve workshop maken leerlingen op een toegankelijke manier kennis met een onmisbaar technisch vakgebied: de waterbouw. Een vertegenwoordiger van de Vereniging van Waterbouwers vertelt over de uitdagingen van bouwen in en rondom water én over het belang van waterbouw in Nederland. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. In kleine groepjes bouwen ze een brug en ontdekken ze wat er allemaal komt kijken bij ontwerpen, samenwerken en bouwen in een natte omgeving.

De workshop duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur en is geschikt voor leerlingen van groep 7 en 8.

Anker 5
Afbeelding van WhatsApp op 2025-05-25 om 16.48.12_1c836fdd.jpg

Workshop Robotjes Programmeren

Tijdens deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met het programmeren van robotjes. Onder begeleiding van medewerkers van I_lab Gorinchem leren ze stap voor stap hoe ze de robotjes eenvoudige taken kunnen laten uitvoeren. Zo ontdekken ze spelenderwijs hoe technologie werkt en hoe leuk programmeren kan zijn.

Deze workshop duurt ongeveer 1,5 uur en is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en/of 8 en middelbare scholieren.

Leven Lang Ontwikkelen

In de maritieme sector volgen technologische innovaties elkaar in hoog tempo op. Daarom is het essentieel dat professionals zich blijven ontwikkelen gedurende hun loopbaan. Werkendam Maritime Industries stimuleert en faciliteert een leven lang leren, zodat vakmensen op ieder moment hun kennis kunnen verdiepen of verbreden.

Samen met onderwijsinstellingen, opleidingscentra en bedrijven zet WMI in op praktijkgericht bij- en omscholingstrajecten, kennissessies en maatwerkopleidingen. Zo zorgen we ervoor dat medewerkers wendbaar en inzetbaar blijven, en bedrijven kunnen blijven innoveren. Momenteel worden de volgende training georganiseerd op de campus:

​​

bottom of page