top of page

HAVENS

Welkom in de havens van Werkendam! 

Werkendam, behorend tot de gemeente Altena, ligt op het punt waar de Boven-Merwede zich splitst in de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede.

 

Werkendam is gelegen aan drie West-Europese hoofdtransportassen: alle schepen die tussen Duitsland en België/Rotterdam varen, komen langs Werkendam. Deze uitstekende ligging maakt het voor veel schepen gemakkelijk Werkendam aan te doen voor reparatie en onderhoud. 

Werkendam is de één na grootste binnenvaartthuishaven van Nederland als het gaat om aantallen geregistreerde schepen en tonnen laadvermogen.  Met de feestdagen zijn veel schepen 'thuis', in 2022 lagen er 115 schepen in de haven,  met een gezamenlijk laadvermogen dat gelijk is aan ruim 8.600 vrachtwagens.

De gemeente Altena heeft twee binnenhavens in Werkendam: de Beatrixhaven en de Biesboschhaven.

Contactgegevens

 Beatrixhaven 49

4251 NK Werkendam
Telefoon  0183  50 18 33  

Mobiel 06 53 18 31 20 havendienst@gemeenteAltena.nl

Havenmeesters: 

Laurens Goedel en Jan Smit

JanLou.jpg

Beatrixhaven


Het noordwestelijke deel van de haven heeft 5 gemeentelijke afmeersteigers. Bovendien zijn er afmeermogelijkheden bij de verschillende bedrijven die in de Beatrixhaven zijn gevestigd.


De diepgang van de Beatrixhaven is 3,50 meter - NAP. De gemiddelde waterstand schommelt rond de 0,5 meter + NAP, afhankelijk van de waterstand in de rivier. Het getijdenverschil is ongeveer 35 cm.


Voorzieningen

  • Walstroom is beschikbaar met 220 volt en 380 volt, 32 ampère gezekerd. Walstroom is verkrijgbaar door inworp van euromunten. Bij langdurig of veelvuldig stroomgebruik kan de havenmeester de stroom “vrijgeven”, de gebruiker krijgt dan een factuur voor de gebruikte kWh.

  • In de Beatrixhaven is een drinkwatertappunt op het terrein van de Firma van Wijk, Biesboschhaven Noord 2.  

  • Huisvuil: er zijn rond de  Beatrixhaven vier ondergrondse afvalcontainers aan  het begin van de buitendam. De vuilcontainers zijn te openen met een eco-kaart. De kosten voor het afgeven van huisvuil zijn verwerkt in de havengelden.

Biesboschhaven

De Biesboschhaven is bereikbaar via het toeleidingskanaal van de Biesboschsluis. Aan de zuidzijde van de haven bevindt zich de gemeentekade. Deze is 280 meter lang en heeft 2 gemeentesteigers. Achterin de haven zijn aan stuurboord 2 kleinere afmeersteigers. Verder zijn er afmeermogelijkheden bij de verschillende bedrijven die aan deze haven zijn gevestigd. De gemeentekade wordt gebruikt voor kortdurende reparaties. Voor een reparatie kan een deel van de kade gereserveerd worden voor de duur van maximaal 2 weken. Reserveringen zijn aan te vragen bij de havenmeester, via telefoonnummer  06 – 53 18 31 20.

 

De diepgang van de Biesboschhaven is 3,50 meter -  NAP. De gemiddelde waterstand schommelt rond de 0,5 meter + NAP, afhankelijk van de waterstand in de rivier. Het getijdenverschil is ongeveer 35 cm.


Voorzieningen

  • Walstroom is beschikbaar met 220 volt en 380 volt, 32 ampère gezekerd. Walstroom is verkrijgbaar door inworp van euromunten. Bij langdurig of veelvuldig stroomgebruik kan de havenmeester de stroom “vrijgeven”; de gebruiker  krijgt dan een factuur voor de gebruikte kWh

  • Drinkwater is beschikbaar aan de oost- en westzijde van de gemeentekade.

  • Huisvuil: er zijn rond de Biesboschhaven twee ondergrondse afvalcontainers. De vuilcontainers zijn te openen met de eco-kaart. De kosten voor het afgeven van huisvuil zijn verwerkt in de havengelden.

Algemene informatie


Autosteiger
Op de Nieuwe Merwede ter hoogte van de westelijke havendam bevindt zich de auto-/calamiteitensteiger. De autosteiger kan gedurende maximaal 30 minuten per keer gratis gebruikt worden voor het van of aan boord zetten van auto's. 

 
Melden
Elke schipper is bij binnenkomst in de haven verplicht zich te melden bij de havenmeester. De havenmeester is te bereiken op marifoon VHF kanaal 12 of op telefoonnummer 06 -  53 18 31 20. De havenmeester is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 19.00, op zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur.  


Orde en veiligheid
Om de openbare orde en veiligheid in het havengebied te handhaven geldt de Havenbeheersverordening.


Havengeldtarieven
De tarieven staan in de Verordening Haven- en kadegelden.

Omdat de gemeente Altena de verduurzaming van schepen wil stimuleren krijgen schepen met een Green Award-certificaat korting op het havengeld.  De hoogte van de korting staat in de Verordening Haven- en kadegelden.

bottom of page